Playa de los Muertos

Het mooiste Strand van Spanje!

Hoe kan zo een schitterend strand nu het ‘Strand van de Doden’ heten?! Dat zul je je vast en zeker afvragen als je voor het kristalheldere water van Playa de los Muertos in Andalusië staat, met je blote voeten in het zachte witte zand, de warme zon op je huid en de rust van de natuur om je heen…
De naam ‘Playa de los Muertos’ lijkt  wel een grap voor een strand als dit, waar het glasheldere zeewater juist zo vol leven zit. We bevinden ons hier immers in het kustgebied van het Natuurreservaat van Cabo de Gata, beschermd tegen de impact van de mens. Het is dan ook bijna jaarlijks traditie dat dit witte zandstrand tot ‘mooiste strand van  Spanje’ gestemd wordt!

Waar komt de naam 'De los Muertos' vandaan?

Ze zeggen dat schippers hier vaak meer dood dan levend aankwamen, door de stromingen die er tijdens stormachtige dagen samenkwamen en hele boten met zich konden meesleuren. Het klinkt een beetje griezelig, maar vandaag is dit verhaal verleden tijd.  De kustwacht hoeft hier tegenwoordig nog nauwelijks een oogje in het zeil te houden. 

Let wel: Bij sterke Levante wind en golven blijf je voor de veiligheid beter uit het water. Gelukkig is er in de zomer en eigenlijk het hele jaar door  zelden  veel wind.

Bereid je voor op de weg ernaar toe!

Lijkt dit strand je te mooi om waar te zijn? Wel, er zit wel een kleine adder onder het gras. Het strand ligt namelijk net onder een klif, waardoor je er enkel te voet kunt komen vanaf de parking.
De tocht van 10 tot 15 minuten langs het kleine, behoorlijk steile wandelpad van zowat 700 meter kan enigszins een uitdaging lijken – vooral onder de brandende zon rond het middaguur, en nog meer wanneer je weer terug omhoog moet. Je kunt je hier echter op voorbereiden:
– Draag goed, sportief schoeisel. Zeker geen slippers, om niet uit te glijden tijdens de afdaling. 
– Kom niet gepakt en gezakt aan. Als je bijvoorbeeld strandstoelen meebrengt, zullen die hinder veroorzaken. Een rugzak met alleen het nodige is het handigst.